De zwarte ree

In het gebied de Spookkuil (Kroondomein houtvesterij het Loo) wandel ik vrij veel.
Er zijn zelfs weken dat ik er iedere dag even een rondje loop.

18 oktober 2020 kwam ik daar voor de eerste keer een zwarte ree tegen. Ze stond me vanuit de bossage aan te kijken. Ik kon haar toen vast prima vast leggen.





Enkele weken later was de tweede ontmoeting. Ook toen stond ze in de bossage en bleef staan zodat ik haar weer mooi kon vastleggen.




Toen ik vandaag weer mijn rondje liep stond ze midden op het pad en kon ik haar helemaal mooi op de foto zetten.







Het zwarte van de ree is een kleurvariant of melanisme.


Het voorkomen van zwarte reeën in Europa beperkt zich tot delen van Noord Duitsland, grofweg vanaf de lijn Hamburg-Magdeburg tot en met Oost Nederland. Daarnaast zijn er nog een paar kleine, geïsoleerde gebiedjes in Duitsland waar af en toe een zwart ree wordt gezien. Het oorsprongsgebied bevindt zich in Haste en Lüchow. Van hieruit hebben ze zich westwaarts tot in Nederland [in hoofdzaak Gelderland, Overijssel en Drenthe) verspreid. Het is niet exact bekend vanaf wanneer zwarte reeën in Duitsland en Nederland voorkomen, maar het eerste echte bewijs voor Duitsland stamt uit 1591 en voor Nederland uit 1895.

Er gaan verhalen dat jagers ze niet willen schieten omdat er een vloek op ze rust. In de vorige eeuw schijnt er een jager geweest te zijn die na het afschieten van een zwarte ree binnen een jaar kwam te overlijden.