Op zoek naar de Wolf

Afgelopen zomer leerde ik Ramon en Daniëlle kennen in de Spookkuil (Kroondomein het Loo). Ramon en Daniëlle zijn, net zo als ik, verzot op de Veluwse natuur. Nadat we samen hadden staan genieten van een Edelhert, raakte we aan de praat en wisselde we gegevens uit.

Afgelopen week waren zij weer op de Veluwe en spraken we af om een heerlijke wandeling te maken door het grote Kroondomein. Ramon en Daniëlle zijn gefascineerd door de wolven en hebben al diverse gebieden (in binnen- en buitenland) bezocht.

In alle vroegte vertrokken we om een mooie wandeling te maken door het 10.000 Ha grote gebied te maken. Na enige tijd vonden we een flink aantal (verse) keutels die er op wezen dat de Wolf zekers voorkomt op de Noord-Veluwe. Ook troffen we enkele duidelijke markeerplekken plekken aan. Op de foto zie je alleen nog maar (zwijnen)haren die in de drollen zaten.



Markeerplek

Een markeerplek is een plek, meestal op een kruising, waar diverse drollen worden neergelegd om aan te geven dat de grens is van het leefgebied van een roedel wolven.

Naast de drollen en markeerplekken vonden we ook een flink aantal verse sporen.



Afdruk (prent) van de Wolf

Alles wees er op dat we warm waren. Wolven zijn dag- en schemeringsdieren, maar door felle bejaging zijn ze in veel gebieden (waaronder Europa) een nachtelijke leefwijze erop na gaan houden. De wolf is een goede renner, maar kan ook goed zwemmen. Ze zijn in staat zich snel te verplaatsen, met een topsnelheid van 50 tot 60 km/u. Gemiddeld legt een gevestigde wolf 20-25 kilometer per dag af en een 'wandel-wolf' legt 60 tot wel 70 kilometer per dag af. Doorgaans zullen ze binnen hun territorium blijven, maar zo nodig kunnen ze in hoog tempo nieuwe gebieden verkennen.



Alle aanwijzingen tot de aanwezigheid van de Wolf waren aanwezig, maar helaas geen Wolf mogen zien.